email: contact@tonisaarinen.fi
TUHAT / ORCID / Academia

Olen folkloristi, filosofian maisteri ja väitöskirjatutkija Helsingin yliopistolla. Akateemisia kiinnostuksen kohteitani ovat modernin tutkimus eritoten sosiologisesti, semioottisesti ja uskontotieteellisesti sekä myyttitutkimus, jossa haluan painottaa nykypäivän uskomusjärjestelmien moninaisuutta, niiden vaihtoehtoisia ilmenemismuotoja ja rikkaita narratiiveja.

Väitöskirjaprojektini käsittelee nykypäivän maailmanloppu-uskomuksia. Edellä mainittujen lähestymistapojen lisäksi myös voimistuva ja alati kiehtova posthumanistinen suuntaus on löytämässä tietään tähän aloittelemaani lopunaikojen diskurssien ja kertomusten tutkimukseen.

Pro graduni Kuinka monesta tehdään yksi. Uuden maailmanjärjestyksen salaliittoteorioiden myyttiset diskurssit. on tutkielma suomalaisista salaliittoteorioista myyttitutkimuksen valossa. Salaliittoteoriat ovat uskomusjärjestelminä loputtoman kiehtovia: ne pursuavat mielikuvituksellisia kertomuksia ja voimakkaita symboleita sanallistaen modernin yhteiskunnan suurimpia ongelmia.

Pidän mielelläni esitelmiä ja kirjoitan artikkeleita niin salaliittoteorioista ja maailmanloppu-uskomuksista kuin myös niiden elokuvallisista ja kirjallisista representaatioistakin. Olen puhunut aiheista sekä Ropeconissa (2017) että Finnconissa (2019). Ota yhteyttä jos kiinnostaa!


Esitelmiä

2019: Salaliittoteorioiden dystopiset tulevaisuudet (Finncon, Jyväskylä)
2019: How New World Order narratives explain our world (Conspiracy Theories in Eastern Europe and Beyond research seminar, Tartto)
2017: Kuolemahuumorin ulottuvuudet internetissä (Huumori on vakava asia -seminaari, Turku)
2017: Salaliittojen välineet salaliittoteorioissa (Ropecon, Helsinki)

Julkaisuja

Kulo-seminaari 2017 (Huumori on vakava asia. Huumorin monet ulottuvuudet): Liian pian? Kuolemahuumori luovana vastarintana (2018)

Aiheeseen liittyvää

  • Kirjoittaja keskellä puheen ja myyttien myrskyä Edellinen kirjoitus keskittyi argumentoimaan käsitettä “salaliittoteoria” vastaan ja propagoimaan vaihtoehtona termiä maailmanhallintamyytti. Maailmanhallintamyytin (jatkossa silloin tällöin MHM) pohjana on erityisesti kaksi ajatusta: 1) 1900-luvun aikana kokonaiseksi maailmankatsomukseksi laajentunut “epäluuloisuus” näkee todellisuutemme “moottorina” kiistanalaisten salaliittojen sijaan sen, että maailma, sanan monissa merkityksissä, on alistettu täydellisesti yhden voiman hallintaan mutta lisäten yhtälöön että tätä voimaa voi myös ...
  • Salaliitoista ja teorioista, myyteistä ja hallitusta maailmasta Tällaiset projektit huutavat syntyessään käsitteiden määrittelyä, silloinkin, kun tiukka akateemisuus ei aseta omia vaatimuksiaan kirjoittamiselle. Kuulostaa tylsältä, tiedän. Mutta termin salaliittoteoria perkaaminen on esterata, jota ei voi kiertää, jos haluaa sanoa asiasta yhtään mitään järkevää jatkossakaan. Tuon aina tilaisuuden tullen esiin sitä, etten pidä yhdyssanan kummastakaan puoliskosta (kyllä, tiedän että siinä on kolme sanaa, mutta käsite ...
  • Ydin ja periferia: miten katsoa salaliittoteorioita toisella tavalla Sivuston ensisijainen tehtävä on tästedes keskittyä kahteen aiheeseen, joista en sanonut läheskään tarpeeksi niitä käsittelevässä gradussani. Hilpeän kaksikon muodostavat myytit ja salaliittoteoriat. Kaiken ydin on ajatus siitä, että salaliittoteoreettisuus on eräs modernin yhteiskunnan uskomusjärjestelmistä, ja siinä tapauksessa salaliittoteoriat ovat tätä uskomusjärjestelmää sanallistavia myyttisiä kertomuksia. Sinänsä simppeliltä kuulosta lähtöoletus avaa monia mahdollisuuksia, joita ei käsittääkseni ole tutkittu ...